Typiskt för midsommarfirandet är att man pryder med löv och blommor både inom- och utomhus. Detta minns jag särskilt från när jag vara liten att pappa alltid tog björkar till midsommar och satte på båda sidor om ytterdörren. Denna tradition håller vi fortfarande vid liv i vår familj även om björkarna inte alltid hamnar vid ytterdörren, de kan lika gärna hamna på altanen. Men de måste alltid finnas där någonstans till midsommar. 

Många har haft denna tradition att sätta björkar vid ingångsdörrarna. Ofta bands de ihop med topparna så att det bildades en lövbåge. Likadana lövbågar sattes förut upp vid grindarna. Ibland pryddes de med blommor, pappersgirlanger, urblåsta äggskal mm mm. Ovanför dörren kunde man dessutom placera en krans, en bukett eller ett kors av blommor. Framför trappan har man också ibland lagt en flätad matta av björkkvistar, lummer eller mossa. I en del landskap har man gjort midsommarkransar av nio sorters blommor och hängt över matbordet. Blommor och löv som användes som dekorationer vid midsommar torkades ofta och gavs till djuren exempelvis vid jul. Det kunde vara bra både mot sjukdomar och ge djuren extra kraft. På vissa håll gjorde man också midsommarkvastar av nio sorters blommor. Dessa kvastar hängdes upp i taket och fick även de hänga och torka. De användes sedan som medicin åt både människor och djur. På en del håll gjorde man tre kvastar i varje hus varav en senare lades i vattnet vid julbadet. En annan användes som bot åt folket vid sjukdom och den sista användes till djuren. 

Många hade också som tradition att smycka i ladugårdar och stall. Det har tom förekommit att man satt ut lövruskor på åkrarna. Detta trodde man skulle kunna ge en bättre skörd. 

En modernare variant sedan bilen kom är att man också sätter björkkvistar på bilen till midsommar. Förut prydde man åkvagnarna och självklart har man prytt även båtar. 

En annan tradition som haft samband med midsommar är offringen i källor eller att dricka ur källor för hälsans skull. På sina håll var det vanligt att ett gäng ungdomar letade upp en skogskälla före midsommar. Man rensade källan och lade granris runt den så att det skulle bli mjukt och trevligt. Man kunde också ställa ungbjörkar runt källan  och knyta ihop dem så att de bildade som ett valv över källan. På midsommarnatten samlades men sedan vid källan och drack för hälsan ur näverskopor, festade och hade roligt. En del tog sig tom ett dopp i källan. 
 
 

Till startsidan
Till Lasse Bjöns Hemsida