MAT  
Från 1800-talets Skåne berättas om att man åt "äggkakor, fläsk, hackepölsa, smör, höns och ost" till midsommar. Alltihop sköljdes ner med öl och brännvin. Sill åt man inte till midsommar eftersom det var vardagsmat. Numer äter vi gärna sill och då med gräddfil och färskpotatis. Köttbullar och prinskorv hör också för många till midsommaren precis som julen. Traditionerna med öl och snaps håller vi vid liv. Jordgubbar hör också midsommaren till för många och då gärna med glass.  
Lasse Bjöns festvisor
 
LÖVGUBBAR  
Lövgubbar är inte så vanliga i Sverige men har förekommit sporadiskt tidigare. På Gotland fanns utklädda "Sant Hansgubbar". De var utklädda med blommor och gröna blad. Från bl a Arboga finns berättelser om att man på midsommaraftonen klädde ut sk lövgubbar. Dessa var så fullständigt täckta av löv att man inte såg någon kroppsdel, inte ens ansiktet. I Uddevalla brukade en äldre man utklädd till lövgubbe gå omkring på gatorna. Han var helt klädd i grönt och i hatten hade han en pion. Han var så påhängd med grönt att han inte klarade att gå själv utan någon annan fick leda honom. Andra varianter är berättelser om 3-4 pojkar som gick omkring med lövgubben, som hade ben, bål, armar och huvud virade med ormbunkar och med pärlband av pioner om halsen. Den som skulle vara lövgubbe skulle helst vara mycket lång och skulle också vara mycket vig. Hans kulle nämligen kunna buga sig både framåt och bakåt lika lätt utan att det skulle märkas vad som var fram och bak. En pojke ledde honom och de gick från affär till affär och fick något öre på varje ställe.  
   

MIDSOMMARELDAR  
I vissa trakter brukade man tända midsommarbål. I vissa delar av landet i synnerhet Skåne och Bohuslän samt gränstrakterna till Norge hade man som tradition att skjuta med bössor och tända stora eldar, som förut kallades "Balders bål". Denna sed kallas vanligen i Skåne och även  i Danmark för  S:t Hansbloss. Det har berättats från västra Skåne om hur S:t Hansblossen på midsommaraftonen lyste som ett pärlband på båda sidor om Öresund som hälsningar tvärs över det smala vattnet från två område som tidigare tillhört samma land. Midsommareldar har också förekommit i västra Blekinge och södra Småland, Fårö på Gotland, Gästriklands och Hälsinglands kuster samt i västra Värmland, Härjedalen och i Jämtland. Det är inte så förvånande att de har funnits just i dessa områden eftersom midsommareldarna är vanliga i Danmark, Norge och Tyskland. Vad som är mer konstigt är att det inte funnits i hela landet. Numera är dock sedan med midsommareldar i princip utdöd. Numer tänder vi valborgsmässoeldar istället.  
   
Till startsidan  
Till Lasse Bjöns Hemsida