Hednisk fest????

Midsommaren är ingen religiös högtid från början. Det var en glad och öppen hednisk fest som firandes i samband med sommarsolståndet, alltså på årets längsta dag. Midsommarfirandet fördömdes ofta av kyrkans folk. Kyrkan försökte dock göra om midsommar till en kyrklig högtid genom att knyta den till Johannes Döparen som var född sex månader före Jesus, dvs den 24 juni. 

Modernt midsommarfirande vid Nääs slott utanför Göteborg

Ursprunget

Midsommarfirandet hade sitt ursprung i majfesterna ute i Europa. De firades till en början i samband med kungarnas och feodalherrarnas truppmönstringar på våren inför sommarens fältslag. Festernas syfte blev att fira vårens och sommarens ankomst. De fick stor variation på olika håll men en gemensam nämnare var att man använde sig av gröna blad, träd, buskar och annat grönt till att pryda hus, hem och även på gator och torg. Detta gjordes ofta till 1:a maj och därav kom benämningen "maja" som helt enkelt var att samla grönt till majfesten. Hos oss i Norden kom våren senare och vårt "majfirande" kom först vid midsommar. Då majade vi bland annat majstången/midsommarstången.

1953 års kalenderreform

Vid 1953 års kalenderreform gjorde man midsommardagen till en rörlig helgdag. Man ville skapa en dubbelhelg även under sommaren och bestämde att midsommardagen skall vara den lördag som infaller under perioden 20-26 juni. En del vill fortfarande fira midsommaren den 24 juni och kallar det för den riktiga midsommardagen. En del byar håller fast vid att ha sin majstångsresning då. Numera är det dock midsommarafton, alltså alltid en fredag, som är den stora firardagen. 


Svenska posten har gett ut ett häfte frimärken med typiska midsommarmotiv

Till startsidan
Till Lasse Bjöns Hemsida