Image-mapMoralänkarUnderhållningReceptServicePersonligtLänkarGästbok

 
 
 
 
Lasse Bjöns Receptsidor
Välkommen till en av mina receptsidor. På denna sida finns det recept på sådant som inte passat in på de andra sidorna. Om du klickar på recept vid pilen här ovan kommer du till den sida som innehåller alla mina recept. Vill du till en speciell kategori finns det möjlighet att välja längst ner på sidan.

.


 
DIVERSE
Lenas sill
Annorlunda potatisgratäng
Potatis- & ansjovispanna
Kristers Makaronigratäng
Ingrids Enbärssås
Gott Nytt År
Snöiga varma mackor
Hedbergs morgongröt
En annan Lenas ananaspaj
Trattkantarellpaj från Marit
Fru Flintas fina fiskgratäng

 
 
 
 
ANNORLUNDA POTATISGRATÄNG
4 port
3 hg potatis
100 gram gul lök
75 gram riven ost
1,5 dl lättmjölk
1 ägg
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
Skala och skiva potatis och lök. 
Varva potatis, lök och ost i en ungssäker form. 
Överst skall det vara ost. 
Blanda kryddorna i mjölken och häll blandningen i formen. 
Grädda i 225 grader varm ugn i cirka 40 minuter. 
Detta är en väldigt mager, annorlunda och god potatisgratäng. 
Servera med något gott till.

 
SNÖIGA VARMAMACKOR
6 st
6 skivor Formfranska
1 gul Lök
3 msk Kalles kaviar
(2 msk Margarin)
6 st Äggvitor
4 dl Riven ost
Salt
Sätt ugnen på 225 grader. 
Hacka den gula löken fint. 
Blanda kaviar och margarin (kan uteslutas men då kanske du behöver lite mer kaviar). 
Blanda i löken. 
Bred på smeten på brödskivorna. 
Vispa äggvitorna hårt och vänd sedan ned den rivna osten och eventuellt lite salt. 
Lägg på äggsmeten på mackorna. 
Grädda mackorna tills de fått fin färg och äggsmeten stelnat, (5-10 minuter).

 
LENAS SILL
 
3-4 msk Krossade tomater
4 msk Ättiksprit
2 msk Olja
1 dl Socker
1 st Gul lök
½ st  Purjolök
Hackad dill
4 st Matjesill filéer 
15 st Vitpepparkorn
15 st Kryddpepparkorn
Blanda krossade tomater, ättikssprit, olja och socker till en lag. 
Hacka den gula löken, purjolöken och dillen. 
Skär matjessillen i små bitar 
Krossa pepparkornen. 
Blanda allt och låt det stå och "dra" ett dygn. 

 
HEDBERGS MORGONGRÖT
1 port
1 dl Havregryn
1 msk Vetekli
1 krm Salt
2,25 dl Vatten
Mät upp alla ingredienserna i en djup tallrik.
Kör i mikron på full effekt i två minuter
Rör om och servera med hemkokt lingonsylt och mjölk

 
POTATIS- & ANSJOVISPANNA
2 portioner
2 tsk Margarin
200 g Finriven potatis
50 g Finhackad gul lök
2 st Ägg
4 msk Lättmjölk
2 krm Örtsalt
60 g Ansjovisfilé
4 msk Dill eller gräslök
Bryn hälften av margarinet i en liten vid stekpanna.
Blanda riven potatis och lök och lägg det i pannan samt platta till så att det blir som en kaka. 
Vispa ihop ägg och mjölk samt häll det över potatiskakan. Krydda.. 
Dra ner värmen, lägg på ett lock och låt steka cirka 6-7 minuter. 
Vänd upp potatiskakan på en tallrik. Lägg resten av margarinet i stekpannan.. 
Lägg i potatiskakan igen. Lägg på ansjovisfiléerna och stö över dill/gräslök. 
Lägg på locket igen och låt steka 6-7 minuter  på andra sidan också. 
Servera med grönsallad. 
Recept från Viktväktarna nr 3/1998.

 
KRISTERS MAKARONI-
GRATÄNG
2 portioner
120 g Tärnad kassler
100 g Purjolök
100 g Makaroner (torr vikt)
Salt 
Peppar 
Paprikapulver
Vitlökssalt
Ostsås:
2 tsk Margarin
4 tsk Vetemjöl
2 dl Lättmjölk
60 g Mager riven ost
Salt
Peppar
Koka makaronerna. 
Sätt ugnen på 225 grader. 
Skölj och hacka purjolöken (inte i skivor, då hänger purjoslamsorna och dinglar från gaffeln sen) 
Blanda kassler, purjo och makaroner i en ugnssäker form (behöver inte smörjas). 
Ös på massvis med paprikapulver och vitlökspulver, salta och peppra, blanda. 
Gör en ostsås: Smält margarinet. Rör i mjölet. Häll i mjölken och vispa så att mjölet löser upp sig i mjölken. Sjud under omrörning tills såsen tjocknar. Rör i osten. Salta och peppra. 
Häll såsen över gratängen. 
Grädda i 225 grader varm ugn cirka 15 minuter. 

 
INGRIDS ENBÄRSÅS
 
1-2 msk Smör
2 msk Finhackad rödlök
14 st Finhackade enbär
14 st Finkrossade vitpepparkorn
1,5 dl Maderiavin (halvsöt)
2 st Grönsaksbuljongtärningar
2 dl Vispgrädde
2 dl Créme Fraiche
1 msk Kinesisk soja
Fräs lök, enbär och peppar lätt i smöret. 
Tillsätt vinet och buljongtärningarna. Koka ihop till hälften. 
Tillsätt grädden och créme fraiche och koka såsen ytterligare fem-tio minuter.
Smaka av med soja och ev ytterligare en skvätt vin. 

 
GOTT NYTT ÅR
 
1 st Gul lök
2 askar Philadelphiaost
1 burk Créme Fraiche
Salt
Svartpeppar
1 burk Röd Stenbitsrom
1 burk Svart Stenbitsrom
Salta kex
Detta var under många år nyårstradition när jag bodde i Morkarlby. Gott och fint strax efter champagnen vid midnatt
Hacka löken fint. 
Blanda lök, ost och créme fraiche till en smet. Smaka av med salt och peppar.
Bred ut ostmassan i en låg skål eller pajform. 
Dekorera med rommen i något fint mönster.
Ställ kallt ett par timmar.
Strax innan ni skall äta sticker du ner en massa små salta kex i ostmassan.
Samlas kring formen och ät med hjälp av kexen. 

 
EN ANNAN LENAS ANANASPAJ
Pajdeg:
150 gram Smör
1 dl Strösocker
3 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
Fyllning:
1 st Ägg
2 dl Lättcrème fraiche
1 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
500 g Krossad Ananas
Sätt ugnen på 175 grader.
Gör en pajdeg av smör, strösocker, vetemjöl och bakpulver.
Klä en 24 cm pajform med pajdegen. 
Låt ananasen rinna av.
Blanda ägg, crème fraiche, strösocker, vaniljsocker och ananas till en smet. 
Häll fyllningen i pajformen.
Grädda i 40 minuter mitt i ungen.
Låt pajen svalna lite och servera med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

 
 

TRATTKANTARELL-
PAJ FRÅN MARIT
Pajskal:
500 g Kokt potatis
3 st Äggulor
2 msk Margarin
½ tsk Salt
2 dl Vetemjöl
½ tsk Bakpulver

Stuvning:
1½-2 l Trattkantareller
4 msk Margarin
4 msk Vetemjöl
5-6 dl Gräddmjölk
½ tsk Salt
1 tärning grönsaksbuljong
Strösocker
Svartpeppar

Ev riven ost

Pressa potatisen varm och gör en pajdeg tillsammans med alla andra ingredienser.
Tryck ut pajdegen i en pajform och grädda i 30 minuter i 175 grader varm ugn.
Fräs svampen i margarinet.
Strö över vetemjölet och rör om. Häll på gräddmjölken och kryddorna. Koka till en stuvning. Smaksätt med socker.
Häll stuvningen i det gräddade pajskalet.
Om du vill kan du strö över lite riven ost och sedan gratinera den till fin färg i ugnen.

 

 

FRU FLINTAS FINA FISKGRATÄNG

400 g Torsk
2 st Morötter
1/2 st Buljontärning
Dill

3 msk Crème Fraiche
Vetemjöl

Riven ost
Salt
Citronpeppar

Sätt ugnen på 175 grader.
Grovriv morötterna och lägg dem i en kastrull.
Fyll på med vatten som täcker morötterna, lägg i buljongtärningen samt koka tills morötterna är mjuka.
Blanda i crème fraiche samt red av så att det blir ganska tjockt.
Blanda ner dill samt så mycket riven ost som du vill.
Lägg fiskblocket i en ungssäker form samt krydda med salt och citronpeppar.
Bred över morotssstuvningen.
Grädda i 175 grader varm ugn cirka 30 minuter eller tills fisken är klar.
Servera med kokt potatis och en god sallad.

 


 
 
 
 
 

SALLADER | KÖTTRÄTTERGRYTOR & SOPPOR | GODIS | MATBRÖD | KAFFEBRÖD | DIVERSE

 
 MORALÄNKAR | UNDERHÅLLNING | RECEPT | SERVICE | PERSONLIGT | LÄNKAR | GÄSTBOK
LASSE BJÖNS HEMSIDA