Image-mapMoralänkarUnderhållningReceptServicePersonligtLänkarGästbok

 
 
 
 
Lasse Bjöns Receptsidor
Välkommen till en av mina receptsidor. På denna sida finns det recept på kötträtter. Om du klickar på recept vid pilen här ovan kommer du till den sida som innehåller alla mina recept. Vill du till en speciell kategori finns det möjlighet att välja längst ner på sidan.

 
KÖTTRÄTTER
Gerds köttpaj
Blombergs kasslergratäng
Köttfärslimpa med grönsaker
Broccoli- och kasslerpaj
Lottas kycklingfiléer

 
 
 
 
 
GERDS KÖTTPAJ
4 portioner
2 msk Olja
4 hg Grytbitar, nöt 
2 hg Gul lök
2 st Vitlkökslklyftor
3,5 dl Buljong, tärning
2 hg Morötter
2 hg Stjälkselleri
3 hg Champinjoner
2 tsk Tomatpuré
1 st Lagerblad
1 tsk Timjan
2 krm Svartpeppar
1 tsk Salt
4 tsk Vetemjöl
Pajdeg:
1,5 dl Vetemjöl
3 msk margarin
3 msk fil
2 krm Salt
Gör en pajdeg: 
Blanda först mjöl, salt och margarin till en grynig massa. 
Blanda ner filen och arbeta ihop till en deg. 
Låt pajdegen vila kallt tills köttet är kokt. 
Skär köttet i cmstora bitar.
Hacka löken. 
Skala och rensa de andra grönsakerna och skär dem i tunna skivor. 
Stek köttet i oljan. 
Blanda i löken, pressa över vitlöken och stek en stund till. 
Häll på buljong, grönsaker och kryddor. 
Koka i 45 minuter ellet tills köttet är mört. 
Dofta över mjölet och låt koka tills det tjocknat. 
Lägg allt i en ungsfast form. 
Kavla ut pajdegen och lägg den som ett lock över köttet. 
Grädda i 200 grader varm ugn 20-25 minuter. 
Servera med ris och sallad.

 
BROCCOLI- OCH KASSLERPAJ
4-6 portioner
1 fp Maizena Pajdegsmix
Fyllning:
200 g Kassler
250 g Broccoli
1 st Purjolök
1 msk Olivolja
1 msk Italiensk Salladskrydda
Äggstanning:
3 st Ägg
2 tsk Fransk senap
2 dl Mjölk
1 tsk Salt
1 krm Svartpeppar
2 dl riven ost
Gör pajdegen enligt anvisingar på förpackningen. 
Kavla ut pajdegen tunt och klä en pajform med degen. 
Skölj och skiva purjolöken. 
Dela broccolin i mindre bitar och förväll den någon minut i lättsaltat vatten. 
Hetta upp oljan i en stekpanna. 
Fräs snabbt purjon och broccolin. 
Tillsätt salladskryddan och rör om. 
Häll grönsaksblandningen i pajskalet. 
Strimla kasslerna och lägg den ovanpå. 
Vispa ihop äggstanningen och häll den över grönsaksblandningen. 
Strö över osten och grädda i 200 grader i 30 minuter mitt i ugnen. 
 
 
 

Receptet från ICA-Aktuellt och ICA Provkök


 
KÖTTFÄRSLIMPA MED GRÖNSAKER
 
1 kg Köttfärs
2 dl Ströbröd
5 dl Mjölk
2 st Gula lökar
Salt
Vitlökspeppar
1 påse Djupfrysta salladsgrönsaker,
(majs, ärter, paprika och lök)
Blanda ströbrödet och mjölken och låt det svälla tio minuter. 
Hacka löken jättefint. 
Salta köttfärsen. 
Blanda sedan i ströbrödsblandningen och löken i köttfärsen. 
Arbeta ihop färsen och krydda ev med mer salt och rikligt med vitlökspeppar.
Till sist blandar du i de djupfrysta grönsakerna. 
Forma till två rejäla köttfärslimpor i en långpanna. 
Sätt in dem i 175 grader varm ugn och stek den i ungefär en timme. 
Servera med potatis, grönsaker och en god sås. 
Detta blir rejält mycket köttfärslimpa så att det räcker till matlåda nästa dag och kanske till att frysa in lite också.

 
BLOMBERGS KASSLERGRATÄNG
6-8 portioner
4 dl Ris
9 dl Vatten
1 tsk salt
1 burk sparris
12-16 skivor Kassler
2 msk Margarin
3 msk Vetemjöl
Sparrisspadet
Mjölk
Salt
Vitpeppar
2 dl Riven ost
1 st Äggula
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. 
Bred ut riset i en ugnsform. 
Lägg sparrisen på riset. Spara spadet. 
Lägg på kasslerskivorna. 
Gör en ostsås: Smält margarinet i en kastrull. 
Rör ner mjölet. 
Späd med sparrisspadet och mjölken så att du får en fin sås. Totalt cirka 5 dl vätska. 
Krydda, blanda i osten och låt såsen svalna. 
Rör ner äggulan i såsen. Häll den sedan över kasslern.
Gratinera i 225 grader varm ugn tills såsen fått fin färg. Cirka 15 minuter.

 
LOTTAS KYCKLINGFILÉER
 
4 st Kycklingfiléer
1 dl Soja
1 bit Gräddädelost
2-3 dl Grädde
Sätt ugnen på 225 grader
Snitta upp kycklingfiléerna och lägg i en rejäl skiva ädelost
Doppa filéerna i kinesisk soja
Lägg i en ugnssäker form och häll på grädde samt den soya som är kvar
Tillaga i ugnen i 20 minuter
Vänd sedan filéerna och tillaga i ugnen i ytterligare 20 minuter
Servera med något gott till: ris, potatis eller vad du gillar.

 
 
 
SALLADER | KÖTTRÄTTERGRYTOR & SOPPOR | GODIS | MATBRÖD | KAFFEBRÖD | DIVERSE

 
 MORALÄNKAR | UNDERHÅLLNING | RECEPT | SERVICE | PERSONLIGT | LÄNKAR | GÄSTBOK
LASSE BJÖNS HEMSIDA