Image-mapMoralänkarUnderhållningReceptServicePersonligtLänkarGästbok

 
 
 
 
Lasse Bjöns Receptsida
Välkommen till min receptsida. Här samlar jag recept på sådant som jag tycker är gott. Det kan var allt från kola till köttgrytor. Ibland tar jag mig friheten att döpa om receptet och ger det ett namn som har ankytning till den jag fått receptet från. Mycket nöje och smaklig måltid. Om du provar nåt och tycker om det så hör gärna av dig eller om du har något nytt spännande recept.

Alla recept finns här nedan i en salig blandning men om du vill ha en kategori på en egen sida klicka på rubriken så kommer du till en sida med bara recept av den sorten.

SALLADER
Nubbesallad
"Mimosasallad" med makaroner
Farfars sallad

KÖTTRÄTTER
Gerds köttpaj
Blombergs kasslergratäng
Köttfärslimpa med grönsaker
Broccoli- och kasslerpaj
Lottas kycklingfiléer

GRYTOR & SOPPOR
Kinainspirerad gryta
Indonesisk gryta
Scan´s heta mexikanska gryta
Spansk ärtsoppa med purjo och potatis
Carolines tacosoppa
Fransosens gratinerade löksoppa
God fisksoppa

GODIS
Marknadskarameller
Fem-minuterskola
Knäck i mikron
Jordnötskakor (Snickers)
Cocoskuber

MATBRÖD
Libbans tekakor med linfrö
Gunillas tekakor med havregryn
Ann-Margrets Mammalimpor
Ewas platta brön

KAFFEBRÖD
Chokladkaka med apelsin och nötter
Morkarlbys godaste saffransbullar
Mormors banankaka
Snabbullar
Bodils pepparkakor
Finska pinnar
Monicas sockerkaka med klet på
Rabarberkaka från Heden
Ulrikas chokladrutor
Marängtårta med hallon
Mammas chokladrutor med cocos
Axelssons Daimtårta

DIVERSE
Lenas sill
Annorlunda potatisgratäng
Potatis- & ansjovispanna
Kristers Makaronigratäng
Ingrids Enbärssås
Gott Nytt År
Snöiga varma mackor
Hedbergs morgongröt
En annan Lenas ananaspaj
Trattkantarellpaj från Marit
Fru Flintas fina fiskgratäng


 
 
 
 
NUBBESALLAD
 
3 dl Gräddfil
1 dl Majonäs
1 msk Kaviar (typ Kalles)
6 st Kokta potatisar
1 filé Matjessill
1 st Rödlök
Vita delen av en purjolök
2 st Hårdkokta ägg
Dill
Blanda gräddfil, majonäs och kaviar. 
Finhacka potatisen, matjessillen och purjon. 
Blanda allt i en skål. 
Garnera med hackat ägg och dill. 

 
CHOKLADKAKA MED APELSIN & NÖTTER
 
3 st Ägg
2 dl Strösocker
150 g Margarin
2 msk Apelsinsaft
50 g Finhackad blockchoklad
Rivet skal av en halv apelsin
2,5 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
Garnering:
2 dl Florsocker
2 msk Apelsinsaft
Rivet apelsinskal
50 g Hackade nötter
Vispa ägg och socker pösigt. 
Rör ner apelsinsaft, smält avsvalnat smör, finhackad blockchoklad och apelsinskal. 
Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det försiktigt i smeten.. 
Häll smeten i smord och bröad form och grädda i cirka 50 minuter i 175 grader. 
Blanda florsocker, apelsinsaft och rivet apelsinskal och bred glasyren över kakan när den kallnat. 
Garnera med grovhackade nötter. 

 
 
 
GERDS KÖTTPAJ
4 portioner
2 msk Olja
4 hg Grytbitar, nöt 
2 hg Gul lök
2 st Vitlkökslklyftor
3,5 dl Buljong, tärning
2 hg Morötter
2 hg Stjälkselleri
3 hg Champinjoner
2 tsk Tomatpuré
1 st Lagerblad
1 tsk Timjan
2 krm Svartpeppar
1 tsk Salt
4 tsk Vetemjöl
Pajdeg:
1,5 dl Vetemjöl
3 msk margarin
3 msk fil
2 krm Salt
Gör en pajdeg: 
Blanda först mjöl, salt och margarin till en grynig massa. 
Blanda ner filen och arbeta ihop till en deg. 
Låt pajdegen vila kallt tills köttet är kokt. 
Skär köttet i cmstora bitar.
Hacka löken. 
Skala och rensa de andra grönsakerna och skär dem i tunna skivor. 
Stek köttet i oljan. 
Blanda i löken, pressa över vitlöken och stek en stund till. 
Häll på buljong, grönsaker och kryddor. 
Koka i 45 minuter ellet tills köttet är mört. 
Dofta över mjölet och låt koka tills det tjocknat. 
Lägg allt i en ungsfast form. 
Kavla ut pajdegen och lägg den som ett lock över köttet. 
Grädda i 200 grader varm ugn 20-25 minuter. 
Servera med ris och sallad.

 
SCAN´S HETA MEXIKANSKA GRYTA
4 portioner
500 g Färsk skinka
2 msk Kinesisk soja
3 dl Vatten
1 st Köttbuljongtärning
1 st Gul lök
2 st Paprikor
2 st Vitlöksklyftor
1 msk Tomatpuré
1 st Färsk chilipeppar
1 tsk Salt
2 tsk Chilipeppar
2 msk Vetemjöl
0,5 dl Vatten
Skär köttet i strimlor. 
Blanda köttet med sojan och chilipuvret. 
Skala och skär löken i bitar. 
Skär paprikan i strimlor. 
Koka upp vatten och buljontärning i en kastrull. 
Lägg ner kött, lök och paprika lite i taget så att buljongen hålls kokande. 
Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, hackad chilipeppar och salt. 
Låt grytan koka på svag värme under lock i tio minuter. 
Blanda vetemjöl och kallt vatten och rör ner i grytan. 
Låt grytan koka ytterligare fem minuter. 
Servera med ris, pasta eller nachips, oliver och tomatsallad.

 
BROCCOLI- OCH KASSLERPAJ
4-6 portioner
1 fp Maizena Pajdegsmix
Fyllning:
200 g Kassler
250 g Broccoli
1 st Purjolök
1 msk Olivolja
1 msk Italiensk Salladskrydda
Äggstanning:
3 st Ägg
2 tsk Fransk senap
2 dl Mjölk
1 tsk Salt
1 krm Svartpeppar
2 dl riven ost
Gör pajdegen enligt anvisingar på förpackningen. 
Kavla ut pajdegen tunt och klä en pajform med degen. 
Skölj och skiva purjolöken. 
Dela broccolin i mindre bitar och förväll den någon minut i lättsaltat vatten. 
Hetta upp oljan i en stekpanna.
Fräs snabbt purjon och broccolin. 
Tillsätt salladskryddan och rör om. 
Häll grönsaksblandningen i pajskalet. 
Strimla kasslerna och lägg den ovanpå. 
Vispa ihop äggstanningen och häll den över grönsaksblandningen. 
Strö över osten och grädda i 200 grader i 30 minuter mitt i ugnen. 
 
 
 

Receptet från ICA-Aktuellt och ICA Provkök


 
"MIMOSASALLAD" MED MAKARONER
 
2 st Hårdkokta ägg
2 dl Makaroner
1 dl Gräddfil
1 dl Majonäs
1 hg Skinka
1 hg Gurka
2 st Äpplen
Några salladsblad
Koka ägg och makaroner och låt dem kallna. 
Blanda gräddfilen och majonäsen till en sås. 
Skär skinka, gurka och äpplen i små bitar. 
Mosa äggvitan. 
Blanda ner allt utom äggulorna i såsen. 
Lägg några salladsblad längs kanterna i en skål så att de sticker upp lite. 
Häll i blandningen. 
Mosa äggulorna och strö över dem som dekoration. 
Jättegott med rostat bröd till.

 

Denna sallad gjorde jag i hemkunskapen i skolan när jag gick i sjuan till nian. Den hette då mimosasallad med anspelning på att den ser ut som en gul blomma. Mimosasallad har senare blivit en helt annan sallad.


 
MARKNADS-
KARAMELLER
 
6,5 dl Vetemjöl
4 dl Florsocker
1 dl Kakao
6 dl Socker
1,75 dl Vatten
125 g Cocosfett
Blanda vetemjöl, florsocker och kakao i en skål. 
Koka upp socker, vatten och kokosfett i en kastrull. 
Häll det uppkokta över mjölblandningen. 
Rör om ordentligt. 
Häll smeten i en form. 
Skär i tärningar innan det stelnat helt.

 
FEM MINUTERSKOLA
 
100 g Margarin
2 dl Strösocker
4 msk Vetemjöl
2 msk Kakao
1 dl Sirap
Bakplåtspapper
Lite Matolja
Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Droppa på lite olja och bred ut den med en brödpensel. 
Mät upp alla ingredienser i en kastrull och koka upp på svag värme under omrörning. 
Koka cirka fem minuter så att massan tjocknar. Rör hela tiden. 
Häll upp smeten på bakplåtspapperet. 
Låt kolan stelna. Skär eller klipp i bitar.

 
KNÄCK I MIKRON
 
0,5 dl Grädde
1 dl Strösocker
1 dl Sirap
½ dl Hackad mandel
½ dl Ströbröd
½ tsk Bakpulver
Blanda grädde, socker och sirap i en skål som tål rejält med värme. 
Koka på full effekt i mikron i 8-10 minuter tills smeten blir bubblig och ljusbrun. 
Prova i kallt vatten om knäcken blir nog hård när den stelnar. 
Blanda mandel, ströbröd och bakpulver och rör ner det i smeten. 
Skynda dig att hälla upp smeten i knäckformar.

 
KÖTTFÄRSLIMPA MED GRÖNSAKER
 
1 kg Köttfärs
2 dl Ströbröd
5 dl Mjölk
2 st Gula lökar
Salt
Vitlökspeppar
1 påse Djupfrysta salladsgrönsaker,
(majs, ärter, paprika och lök)
Blanda ströbrödet och mjölken och låt det svälla tio minuter. 
Hacka löken jättefint. 
Salta köttfärsen. 
Blanda sedan i ströbrödsblandningen och löken i köttfärsen. 
Arbeta ihop färsen och krydda ev med mer salt och rikligt med vitlökspeppar.
Till sist blandar du i de djupfrysta grönsakerna. 
Forma till två rejäla köttfärslimpor i en långpanna. 
Sätt in dem i 175 grader varm ugn och stek den i ungefär en timme. 
Servera med potatis, grönsaker och en god sås. 
Detta blir rejält mycket köttfärslimpa så att det räcker till matlåda nästa dag och kanske till att frysa in lite också.

 
MORKARLBYS GODASTE SAFFRANSBULLAR
 
2 kg Vetemjöl
8 hg Margarin
2 paket Jäst
6 msk Socker
1 liter Mjölk
1 g Saffran
250 gram Mandelmassa
3 st Ägg
Pärlsocker
Blanda det kalla margarinet med mjöl och saffran.
Lös upp jästen i sockret. 
Häll jäströran i den kalla mjölken och blanda i allt i mjölblandningen. 
Arbeta snabbt ihop till en deg i hushållsassistent. 
Degen kommer att bli ganska kladdig. 
Kavla ut en fjärdedel i taget av degen till en tunn platta. 
Strö på riven mandelmassa och vik degen dubbel. 
Kavla igen till en tunn platta. 
Sporra ut remsor som snurras till bullar och läggs i formar. 
Låt bullarna jäsa i två timmar. 
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. 
Grädda i 290 grader varm ugn i cirka åtta minuter.

 
ANNORLUNDA POTATISGRATÄNG
4 port
3 hg potatis
100 gram gul lök
75 gram riven ost
1,5 dl lättmjölk
1 ägg
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
Skala och skiva potatis och lök. 
Varva potatis, lök och ost i en ungssäker form. 
Överst skall det vara ost. 
Blanda kryddorna i mjölken och häll blandningen i formen. 
Grädda i 225 grader varm ugn i cirka 40 minuter. 
Detta är en väldigt mager, annorlunda och god potatisgratäng. 
Servera med något gott till.

 
SPANSK ÄRTSOPPA MED PURJOLÖK
 
250 g Gula ärter
1 l Vatten
1,5 msk Salt
1 msk Olja
1,5 liter Vatten
2,5 hg Potatis
1 st Purjolök
1 krm Mejram
1 krm Timjan
Lägg ärtorna i blöt i 1 liter vatten och 1,5 msk salt. 
De skall ligga i blöt i 17 timmar. 
Häll sedan av vattnet och lägg ärtorna i en tom kastrull. 
Häll på oljan och rör om. 
Fyll på med nytt vatten. 
Skala potatisen och skär den i bitar, skiva purjolöken och lägg allt i kastrullen med ärtorna. 
Lägg i kryddorna. 
Koka upp soppan snabbt. 
Låt den sedan småkoka under en timme. 
Smaka av och salta eventuellt lite mer.

 
SNÖIGA VARMAMACKOR
6 st
6 skivor Formfranska
1 gul Lök
3 msk Kalles kaviar
(2 msk Margarin)
6 st Äggvitor
4 dl Riven ost
Salt
Sätt ugnen på 225 grader. 
Hacka den gula löken fint. 
Blanda kaviar och margarin (kan uteslutas men då kanske du behöver lite mer kaviar). 
Blanda i löken. 
Bred på smeten på brödskivorna. 
Vispa äggvitorna hårt och vänd sedan ned den rivna osten och eventuellt lite salt. 
Lägg på äggsmeten på mackorna. 
Grädda mackorna tills de fått fin färg och äggsmeten stelnat, (5-10 minuter).

 
INDONESISK GRYTA
 
400 g Fläskkött
(2 msk Margarin)
2 st Gula lökar
1 st Purjolök
1 st Morot
1 tsk Curry
2 dl Buljong
2-3 msk Soja
½ msk Vinäger
½-1 tsk Salt
1 st Vitlöksklyfta
1 krm Ingefära
½ tsk Paprikapulver
1 st Banan
1 Syrligt äpple
1 msk Vetemjöl
1 msk Margarin
Skär fläskköttet i strimlor. 
Skala och skiva grönsakerna. 
Bryn fettet i en stekpanna. 
Bryn köttet och lägg över det i en gryta, helst en som rätten kan serveras ur. 
Fräs sedan grönsaker och curry en stund och blanda det med köttet. 
Späd i stekpannan med buljong. 
Häll skyn samt soja och vinäger i grytan. 
Tillsätt kryddorna, den färska vitlöken pressad. 
Koka under lock på svag värme ca 20 minuter. 
Skär bananen i skivor och äpplet i tärningar. 
Lägg i frukten mot slutet av koktiden. 
Blanda margarin och mjöl till en pasta med en gaffel. 
Lägg ner den i grytan, rör om och koka ytterligare fem minuter.

 
MORMORS BANANKAKA
 
2 st Mogna bananer
1 st Ägg
1,5 dl Strösocker
50 g Margarin
4 msk Tjock grädde
2,25 dl Vetemjöl
1 tsk Bikarbonat
1 tsk Bakpulver
1 msk Vaniljsocker
Margarin till formen
Ströbröd
Sätt ugnen på 225 grader. 
Mosa bananerna och vispa dem tillsammans med ägg och strösocker. 
Smält margarinet. 
Blanda margarinet och grädden i smeten. 
Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och vaniljsocker. 
Blanda ner mjölblandningen i smeten. 
Smörj och bröa en form. 
Häll smeten i formen. 
Grädda i cirka 30 minuter.

 
KINAINSPIRERAD GRYTA
6-8 portioner
1,5 dl Sötmandel
8 hg Fläskkött
3 st Lökar
3 hg Rotselleri
3 st Morötter
2 msk Vetemjöl
1 st Buljongtärning
4 dl Vatten
1 burk vattenkastanj
1 burk bambuskott
Salt
Peppar
Ingefära
Skålla och skala mandeln. 
Bryn mandeln tills den bli ljusgul och ta sedan upp den ur stekpannan. 
Skär köttet i strimlor och bryn det efter mandeln i stekpannan. 
Lägg köttet i en gryta. 
Skär lök, rotselleri och morötter fint. 
Bryn grönsakerna och lägg dem sedan i grytan. 
Strö över mjölet och rör om. 
Späd i stekpannan med buljongtärning och vatten. 
Häll skyn i grytan. 
Lägg i vattenkastanjen och bambuskotten. 
Krydda och koka sedan under lock i cirka 20 minuter. 
Strö över mandeln innan du serverar tillsammans med ris och en fräsch sallad.

 
BLOMBERGS KASSLERGRATÄNG
6-8 portioner
4 dl Ris
9 dl Vatten
1 tsk salt
1 burk sparris
12-16 skivor Kassler
2 msk Margarin
3 msk Vetemjöl
Sparrisspadet
Mjölk
Salt
Vitpeppar
2 dl Riven ost
1 st Äggula
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. 
Bred ut riset i en ugnsform. 
Lägg sparrisen på riset. Spara spadet. 
Lägg på kasslerskivorna. 
Gör en ostsås: Smält margarinet i en kastrull. 
Rör ner mjölet. 
Späd med sparrisspadet och mjölken så att du får en fin sås. Totalt cirka 5 dl vätska. 
Krydda, blanda i osten och låt såsen svalna. 
Rör ner äggulan i såsen. Häll den sedan över kasslern.
Gratinera i 225 grader varm ugn tills såsen fått fin färg. Cirka 15 minuter.

 
LIBBANS TEKAKOR MED LINFRÖ
12 st
50 g Jäst
5 dl Mjölk
1,5 dl Havregryn
0,5 dl Linfrön
0,5 dl Vetekli
50 g Smör
1 msk Sirap
1 tsk Salt
11-12 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
Smula jästen i degbunken och rör ut den i lite av den kalla mjölken. 
Blanda drygt hälften av mjölken med havregryn, linfrö och vetekli och koka till en gröt. 
Rör ner smöret så att det smälter. 
Tillsätt resten av mjölken och låt gröten svalna. 
Rör ner gröten i jästblandningen. 
Tillsätt sirap, salt och största delen av mjölet. 
När degen är nästan färdigarbetad tillsättes bakpulvret med 1 dl mjöl. 
Kavla genast ut degen centimetertjockt och tag ut runda kakor med mått (cirka 12 cm i diameter). 
Lägg dem på smord plåt och låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter. 
Nagga väl och grädda i 225 grader varm ugn cirka tio minuter.

 
SNABBULLAR
24 st
6 dl Vetemjöl
4 tsk Bakpulver
2 msk Vaniljsocker
1,5 dl socker
1 hg Margarin
2 st Ägg
1,5 dl Mjölk
Pärlsocker
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och socker i en bunke. 
Finfördela margarinet i mjölblandningen. 
Tillsätt ägg och mjölk och rör till en smet. 
Klicka ut bullar på en plåt. 
Strö på pärlsocker. 
Grädda i 225 grader varm ugn 10-15 minuter. 
Ät bullarna nygräddade.

 
LENAS SILL
 
3-4 msk Krossade tomater
4 msk Ättiksprit
2 msk Olja
1 dl Socker
1 st Gul lök
½ st  Purjolök
Hackad dill
4 st Matjesill filéer 
15 st Vitpepparkorn
15 st Kryddpepparkorn
Blanda krossade tomater, ättikssprit, olja och socker till en lag. 
Hacka den gula löken, purjolöken och dillen. 
Skär matjessillen i små bitar 
Krossa pepparkornen. 
Blanda allt och låt det stå och "dra" ett dygn. 

 
 
FARFARS SALLAD
 
1 kg Morötter
1 kg Vitkål
1 st Purjolök
2 st Röda paprikor
1 st Gurka
Lag:
1 dl Olja
1 dl Vitvinsvinäger
1 dl Socker
Krossad svartpeppar
Strimla morötterna och vitkålen fint. 
Skär purjolöken, paprikorna och gurkan i små bitar. 
Koka upp lagen och slå den varm över grönsakerna. 
Låt stå och dra några timmar. 
Rör om och servera. Salladen håller sig i flera dagar och blir bara godare ju längre den får dra. 

 
BODILS PEPPARKAKOR
 
425 g Smör
425 g Strösocker
425 g Sirap
950 g Vetemjöl
1,5 msk Bikarbonat
2 msk Kanel
1 msk Nejlikor
2 msk Ingefära
150-200 g Skållad mandel
Koka upp smör, ströcokser och sirap. 
Blanda mjölet och alla kryddorna. 
Häll den varma massan över mjölblandningen. 
Klä en avlång sockerkaksform med plastfolie och häll i blandningen. 
Låt stå kallt ett dygn. 
Skär i tunna skivor som gräddas i 200 grader varm ugn 8-10 minuter. 

 
HEDBERGS MORGONGRÖT
1 port
1 dl Havregryn
1 msk Vetekli
1 krm Salt
2,25 dl Vatten
Mät upp alla ingredienserna i en djup tallrik.
Kör i mikron på full effekt i två minuter
Rör om och servera med hemkokt lingonsylt och mjölk

 
JORDNÖTSKAKOR (SNICKERS)
 
2 dl Sirap
1 dl Socker
1 burk Jordnötssmör
1 tsk Vaniljsocker
1 dl Cocosflingor
7 dl K-Special
1 st stor Chokladkaka
Smält sirap, socker och jordnötssmör i en gryta.
Blanda i vaniljsocker, cocosflingor och K-Special. 
Bred ut i en form och ställ det kallt att stelna. 
Smält chokladkakan och bred ut den över smeten och låt det stelna igen. 
Skär i bitar. 
Ät och njut. Farligt gott. 

 
GUNILLAS THEKAKOR MED HAVREGRYN
20 st
5 dl Mjölk
150 gram Margarin
2,5 dl Havregryn
50 gram Jäst
1/2 tsk Hjorthornsalt
1/2 dl Socker
6-7 dl Vetemjöl
Smält margarinet och häll i mjölken, låt blandningen bli het. 
Häll margarin och mjölk över havregrynen och låt svalna till cirka 37 grader. 
Blanda jäst, hjorthornsalt och socker. Lös upp jästen. 
Blanda jästblandningen med mjölk och havregryn och blanda slutligen i mjölet. Var försiktig med vetemjölet så att inte degen blir för fast. Den skall vara rätt kladdig. 
Dela degen i 20 delar och kavla ut tunna kakor, kavla med kruskavel och nagga.. 
Låt jäsa i 30 minuter och grädda sen i 225 grader i mitten av ugnen cirka 5-6 minuter. 

 
FRANSOSENS GRATINERADE LÖKSOPPA
4 port
4-6 st Stora gula lökar
Olja
1 l Vatten
2 st Buljongtärningar
2 msk Vetemjöl
Salt, peppar och ev örtkrydda
1 st Vitlöksklyfta
4 skivor Rostat bröd
Riven ost
Skär löken i skivor och stek den i lite olja. 
Lägg löken i en kastrull. Dofta över mjölet. 
Lägg i buljontärningar och häll på vattnet. Krydda efter din egen smak. 
Koka i 20 minuter. 
Gnid in soppskålarna med vitlöksklyftan. 
Rosta brödet och skär det i tärningar 
Häll soppan i soppskålarna och lägg brödtärningarna överst. 
Strö över riven ost. 
Gratinera i 275 grader varm ugn tills osten fått fin färg. 

 
CAROLINES TACOSOPPA
4 portioner
3 hg Köttfärs
1 st Gul lök
1 påse Tacokrydda
1 krm Timjan
4 st Potatisar
1,25 l Hönsbuljong
Olja
Fräs köttfärsen i lite olja. Mosa den med en gaffel till en grynig massa. 
Riv löken och blanda ner i köttfärsen. Smaksätt med tacokrydda och timjan.. 
Skala potatisarna och tärna dem. 
Koka upp buljongen och koka potatistärningarna mjuka i den. Tar cirka sju minuter. 
Blanda ner köttfärsen. 
Låt soppan koka upp en sista gång innan den serveras. 

Recept från ICA:s Buffé nr 1/1998


 
POTATIS- & ANSJOVISPANNA
2 portioner
2 tsk Margarin
200 g Finriven potatis
50 g Finhackad gul lök
2 st Ägg
4 msk Lättmjölk
2 krm Örtsalt
60 g Ansjovisfilé
4 msk Dill eller gräslök
Bryn hälften av margarinet i en liten vid stekpanna.
Blanda riven potatis och lök och lägg det i pannan samt platta till så att det blir som en kaka. 
Vispa ihop ägg och mjölk samt häll det över potatiskakan. Krydda.. 
Dra ner värmen, lägg på ett lock och låt steka cirka 6-7 minuter. 
Vänd upp potatiskakan på en tallrik. Lägg resten av margarinet i stekpannan.. 
Lägg i potatiskakan igen. Lägg på ansjovisfiléerna och stö över dill/gräslök. 
Lägg på locket igen och låt steka 6-7 minuter  på andra sidan också. 
Servera med grönsallad. 
Recept från Viktväktarna nr 3/1998.

 
KRISTERS MAKARONI-
GRATÄNG
2 portioner
120 g Tärnad kassler
100 g Purjolök
100 g Makaroner (torr vikt)
Salt 
Peppar 
Paprikapulver
Vitlökssalt
Ostsås:
2 tsk Margarin
4 tsk Vetemjöl
2 dl Lättmjölk
60 g Mager riven ost
Salt
Peppar
Koka makaronerna. 
Sätt ugnen på 225 grader. 
Skölj och hacka purjolöken (inte i skivor, då hänger purjoslamsorna och dinglar från gaffeln sen) 
Blanda kassler, purjo och makaroner i en ugnssäker form (behöver inte smörjas). 
Ös på massvis med paprikapulver och vitlökspulver, salta och peppra, blanda. 
Gör en ostsås: Smält margarinet. Rör i mjölet. Häll i mjölken och vispa så att mjölet löser upp sig i mjölken. Sjud under omrörning tills såsen tjocknar. Rör i osten. Salta och peppra. 
Häll såsen över gratängen. 
Grädda i 225 grader varm ugn cirka 15 minuter. 

 
INGRIDS ENBÄRSÅS
 
1-2 msk Smör
2 msk Finhackad rödlök
14 st Finhackade enbär
14 st Finkrossade vitpepparkorn
1,5 dl Maderiavin (halvsöt)
2 st Grönsaksbuljongtärningar
2 dl Vispgrädde
2 dl Créme Fraiche
1 msk Kinesisk soja
Fräs lök, enbär och peppar lätt i smöret. 
Tillsätt vinet och buljongtärningarna. Koka ihop till hälften. 
Tillsätt grädden och créme fraiche och koka såsen ytterligare fem-tio minuter.
Smaka av med soja och ev ytterligare en skvätt vin. 

 
GOTT NYTT ÅR
 
1 st Gul lök
2 askar Philadelphiaost
1 burk Créme Fraiche
Salt
Svartpeppar
1 burk Röd Stenbitsrom
1 burk Svart Stenbitsrom
Salta kex
Detta var under många år nyårstradition när jag bodde i Morkarlby. Gott och fint strax efter champagnen vid midnatt
Hacka löken fint. 
Blanda lök, ost och créme fraiche till en smet. Smaka av med salt och peppar.
Bred ut ostmassan i en låg skål eller pajform. 
Dekorera med rommen i något fint mönster.
Ställ kallt ett par timmar.
Strax innan ni skall äta sticker du ner en massa små salta kex i ostmassan.
Samlas kring formen och ät med hjälp av kexen. 

 
FINSKA PINNAR
100 st
10 dl Vetemjöl
1 dl Strösocker
4 hg  Margarin
1 hg Sötmandel
10 st Bittermandlar
Garnering:
1 st äggvita
Pärlsocker
Hackad mandel
Mal mandeln.Om Du har tid kan du skålla den först. 
Knåda ihop allt till en deg. Låt degen vila kallt en stund.
Rulla ut degen i fingertjocka längder och lägg dem tätt tillsammans på ett smörpapper. 
Pensla med uppvisad äggvita, strö på pärlsocker och hackad mandel.
Skär till finska pinnar cirka 4 cm långa.
Lägg på plåt och grädda i 200 graders värme cirka 15 minuter.

 
MONICAS SOCKERKAKA MED KLET PÅ
 
Sockerkakssmet:
150 g Smör
150 g Socker
2 st Ägg
2 msk Mjölk
150 g Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
Klet:
100 g Sötmandel
100 g Smält smör
100 g Socker
2 tsk Vanillinsocker
2 msk Grädde
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop smör och socker så att det blir poröst. 
Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
Blanda mjöl och bakpulver rör sedan ner detta i smeten tillsammans med mjölken.
Bred ut smeten i smord och bröad form med löstagabar botten, ca 24 cm i diameter.
Mal mandeln.
Smält fettet och blanda ner alla andra ingredienser.
Bred mandelsmeten över kaksmeten.
Grädda i 30-40 minuter

 
 
RABARBERKAKA FRÅN HEDEN
 
1 st Ägg
125 gram Margarin
1,5 dl Strösocker
3 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
3,5 dl Rabarber
0,5 dl Strösocker
Sätt ugnen på 200 grader
Smält margarinet och låt det svalna
Rör socker, margarin och ägg pösigt
Bland bakpulver, vanlijsocker och mjöl
Blanda i mjölblandingen i smeten
Häll smeten i en låg vid form
Skär rabarbern i bitar coh lägg den i smeten
Strö socker uppe på
Grädda i 15-20 minuter

 
LOTTAS KYCKLINGFILÉER
 
4 st Kycklingfiléer
1 dl Soja
1 bit Gräddädelost
2-3 dl Grädde
Sätt ugnen på 225 grader
Snitta upp kycklingfiléerna och lägg i en rejäl skiva ädelost
Doppa filéerna i kinesisk soja
Lägg i en ugnssäker form och häll på grädde samt den soya som är kvar
Tillaga i ugnen i 20 minuter
Vänd sedan filéerna och tillaga i ugnen i ytterligare 20 minuter
Servera med något gott till: ris, potatis eller vad du gillar.

 
ULRIKAS CHOKLADRUTOR
Kaksmet:
3 st Ägg
3 dl Socker
3 tsk Vanilinsocker
1,5 msk Kakao
3 tsk Bakpulver
3,75 dl Vetemjöl
1,5 dl Mjölk
225 g Smält margarin
Glasyr:
3 dl Florsocker
2 tsk Vanilinsocker
1 msk Kakao
2 msk Kallt kaffe
25 g Smält smör
Kokos
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker.
Blanda vanilinsocker, kakao, mjölk och bakpulver och rör sedan ner i smeten. 
Blanda i mjölk och smält margarin.
Grädda på smörpapper i långpanna 5-6 minuter.
Blanda ingredienserna till glasyren.
När kakan kallnat, glasera.
Strö över kokos.
Skär i rutor.

 
MARÄNGTÅRTA MED HALLON
Sockerkakssmet:
190 g Margarin
1,5 dl Strösocker
3 st Äggulor
1,5 dl Mjölk
2,25 dl Vetemjöl
3 tsk Bakpulver
Marängsmet
3 st Äggvitor
2,75 dl Strösocker
1,5 tsk Vanilijsocker

Hasselnötter
2 pkt Hallon (djupfrysta)
3 dl Vispgrädde

Sätt ugnen på 170 grader
Smörj ett bakplåtspapper i storlek av en långpanna med olja
Hacka hasselnötterna
Sockerkaksbotten:
Rör margarin och socker pösigt
Tillsätt äggulorna en i sänder under vispning
Blanda vetemjöl och bakpulver
Blanda ner mjölblandningen i smeten omväxlande med mjölken
Bred ut blandningen på bakplåtspapperet
Maräng:
Ta en ny bunke samt se till att diska visparna ordentligt så att inget fett kommer med
Vispa äggvitorna till hårt skum
Rör ner strösockret och vanlijsockret
Bred ut marängsmeten på sockerkakssmeten
Strö över hasselnötterna
Grädda tills marängen fått fin färg, cirka 15 minuter
Låt svalna och dela sedan bottnarna i två delar
Lägg hallon och grädde på den ena halva
Lägg den andra halvan uppe på

 
GOD FISKSOPPA
4 portioner
500 g Räkor
400 g Torskfilé
2 msk Smör
2 msk Vetemjöl
1 liter Fiskbuljong
1 dl Vitt vin
2 st Paprikor (olika färger)
1 st Purjolök
1 dl Cremefraiche
3 dl Riven ost
Isbergssallad
Skala räkorna och fräs räkskalen i en gryta.
Rör i mjöl, häll på buljong och vin. Låt koka i 15 minuter. 
Sila bort skalen.
Skär fisk, paprika och prujolök i bitar. 
Lägg i paprika och prujo samt cremefraiche i buljongen och låt koka någon minut.
Rör i osten samt lägg i torsken. 
Låt fisken bli kokt och rör sedan ner räkor och finstrimlad isbergssallad.
Servera genast med vitt bröd och gärna lite vitt vin.

 
EN ANNAN LENAS ANANASPAJ
Pajdeg:
150 gram Smör
1 dl Strösocker
3 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
Fyllning:
1 st Ägg
2 dl Lättcrème fraiche
1 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
500 g Krossad Ananas
Sätt ugnen på 175 grader.
Gör en pajdeg av smör, strösocker, vetemjöl och bakpulver.
Klä en 24 cm pajform med pajdegen. 
Låt ananasen rinna av.
Blanda ägg, crème fraiche, strösocker, vaniljsocker och ananas till en smet. 
Häll fyllningen i pajformen.
Grädda i 40 minuter mitt i ungen.
Låt pajen svalna lite och servera med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

 
MAMMAS CHOKLADRUTOR MED COCOS
3 st Ägg
3 dl Strösocker
100 g Margarin
1,5 dl Mjölk
4,5 dl Vetemjöl
1 msk Vaniljsocker
2 tsk Bakpulver
2 msk Kakao

Smörkräm:
150 g Margarin
4 dl Florsocker

Cocosflingor
 

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält margarinet.
Vispa ägg och strösocker.
Blanda i smält avsvalnat margarin och mjölk. 
Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao i en annan skål och blanda sedan ner detta i smeten.
Klä en liten långpanna med bakpapper och håll i smeten.
Grädda i knappt 20 minuter.
Gör smörkrämen och bred den på kakan när den svalnat.
Strö över cocos och skär sedan i avlånga bitar.

När jag var liten gjorde min mamma alltid de här kakorna till jul eller när det var bjudning.


 
 
COCOSKUBER
1,5 msk Gelatinpulver
1,5 dl Vatten
4,5 dl Strösocker
0,75 dl Florsocker
1 st Äggvita
1,5 dl Vatten

Garnering:
4 dl Cocosflingor
2 msk Kakao

Koka upp 1,5 dl vatten och lös gelatinpulvret i vattnet.
Blanda strösocker, florsocker och ägg med 1,5 dl vatten.
Blanda i vattnet med gelatinet i söckerblandingen. 
Vispa med elvis i 30 minuter.
Blanda cocosflingor och kakao.
Häll hälften av cocosblandingen i botten på en liten långpanna.
Häll över smeten och strö ut resten av cocosblandningen över.
Låt stelna i kylskåpet.
Skär i kuber. Kubernas kanter doppas i den cocos som ramlar av. Ät och njut.

 
 
ANN-MARGRETS
MAMMALIMPOR
4 st Ägg
5 hg Brun farin
2 pkt Jäst
1 l Vatten
2 kg Rågsikt
Vetemjöl
Vispa ägg och socker.
Smula sönder jästen och rör ner den i sockerblandningen.
Häll i ljummet vatten och rågsikt och blanda väl till en deg.
Låt degen jäsa övertäckt i en stor bunke eller kastrull över natten eller hela dagen. Banka ner den då och då så att den inte jäser över.
Gör sex stycken limpor. Använd lite vetemjöl vid utbakningen. Degen är rätt kladdig.
Nagga limporna och låt dem jäsa på plåten till dubbel storlek.
Grädda längst ner i 200 grader varm ugn cirka 15 minuter.
Pensla limporna med vatten efter gräddningen.

 
 
AXELSSONS
DAIMTÅRTA
4 dl Grädde
1 msk vanlijsocker 
4 st Äggulor
1 dl Strösocker
3 st Daim
Vispa grädde och vaniljsocker.
Vispa äggulor och strösocker pösigt
Hacka daimen.
Blanda ihop allt och häll upp i en form med avtagbar sida.
Ställ i frysen några timmar.
Garnera med tunna kiviskivor om du vill.
Låt tina en liten stund innan du äter så blir det allra godast.

 
 

TRATTKANTARELL-
PAJ FRÅN MARIT
Pajskal:
500 g Kokt potatis
3 st Äggulor
2 msk Margarin
½ tsk Salt
2 dl Vetemjöl
½ tsk Bakpulver

Stuvning:
1½-2 l Trattkantareller
4 msk Margarin
4 msk Vetemjöl
5-6 dl Gräddmjölk
½ tsk Salt
1 tärning grönsaksbuljong
Strösocker
Svartpeppar

Ev riven ost

Pressa potatisen varm och gör en pajdeg tillsammans med alla andra ingredienser.
Tryck ut pajdegen i en pajform och grädda i 30 minuter i 175 grader varm ugn.
Fräs svampen i margarinet.
Strö över vetemjölet och rör om. Häll på gräddmjölken och kryddorna. Koka till en stuvning. Smaksätt med socker.
Häll stuvningen i det gräddade pajskalet.
Om du vill kan du strö över lite riven ost och sedan gratinera pajen till fin färg i ugnen.

 

EWAS PLATTA BRÖN
36 st

5 dl Havregryn
1 l Mjölk
3 hg Smält smör
1 tsk Salt
2½ liter Vetemjöl
4 pkt Jäst
2 dl Strösocker

Blanda havregryn och mjölk och låt svälla över natten.
Blanda i allt det andra och knåda till en deg.
Kavla ut till 1 cm tjock och tag ut tekakor med ett runt mått.
Nagga dem och låt jäsa en timme.
Grädda i 225 grader varm ugn lite ovanför mitten i cirka 8 minuter
Om du vill kan du strö över lite riven ost och sedan gratinera pajen till fin färg i ugnen.

 

 

FRU FLINTAS FINA FISKGRATÄNG

400 g Torsk
2 st Morötter
1/2 st Buljontärning
Dill

3 msk Crème Fraiche
Vetemjöl

Riven ost
Salt
Citronpeppar

Sätt ugnen på 175 grader.
Grovriv morötterna och lägg dem i en kastrull.
Fyll på med vatten som täcker morötterna, lägg i buljongtärningen samt koka tills morötterna är mjuka.
Blanda i crème fraiche samt red av så att det blir ganska tjockt.
Blanda ner dill samt så mycket riven ost som du vill.
Lägg fiskblocket i en ungssäker form samt krydda med salt och citronpeppar.
Bred över morotssstuvningen.
Grädda i 175 grader varm ugn cirka 30 minuter eller tills fisken är klar.
Servera med kokt potatis och en god sallad.

 

 

 
 
 

SALLADER | KÖTTRÄTTERGRYTOR & SOPPOR | GODIS | MATBRÖD | KAFFEBRÖD | DIVERSE

 
 MORALÄNKAR | UNDERHÅLLNING | RECEPT | SERVICE | PERSONLIGT| LÄNKAR | GÄSTBOK
LASSE BJÖNS HEMSIDA