Image-mapMoralänkarUnderhållningReceptServicePersonligtLänkarGästbok

 
 
 
 
Lasse Bjöns Receptsidor
Välkommen till en av mina receptsidor. På denna sida finns det recept på matbröd. Om du klickar på recept vid pilen här ovan kommer du till den sida som innehåller alla mina recept. Vill du till en speciell kategori finns det möjlighet att välja längst ner på sidan.

 
MATBRÖD
Libbans tekakor med linfrö
Gunillas tekakor med havregryn
Ann-Margrets Mammalimpor
Ewas platta brön


 
 
 
LIBBANS TEKAKOR MED LINFRÖ
12 st
50 g Jäst
5 dl Mjölk
1,5 dl Havregryn
0,5 dl Linfrön
0,5 dl Vetekli
50 g Smör
1 msk Sirap
1 tsk Salt
11-12 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
Smula jästen i degbunken och rör ut den i lite av den kalla mjölken. 
Blanda drygt hälften av mjölken med havregryn, linfrö och vetekli och koka till en gröt. 
Rör ner smöret så att det smälter. 
Tillsätt resten av mjölken och låt gröten svalna. 
Rör ner gröten i jästblandningen. 
Tillsätt sirap, salt och största delen av mjölet. 
När degen är nästan färdigarbetad tillsättes bakpulvret med 1 dl mjöl. 
Kavla genast ut degen centimetertjockt och tag ut runda kakor med mått (cirka 12 cm i diameter). 
Lägg dem på smord plåt och låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter. 
Nagga väl och grädda i 225 grader varm ugn cirka tio minuter.

 
GUNILLAS THEKAKOR MED HAVREGRYN
20 st
5 dl Mjölk
150 gram Margarin
2,5 dl Havregryn
50 gram Jäst
1/2 tsk Hjorthornsalt
1/2 dl Socker
6-7 dl Vetemjöl
Smält margarinet och häll i mjölken, låt blandningen bli het. 
Häll margarin och mjölk över havregrynen och låt svalna till cirka 37 grader. 
Blanda jäst, hjorthornsalt och socker. Lös upp jästen. 
Blanda jästblandningen med mjölk och havregryn och blanda slutligen i mjölet. Var försiktig med vetemjölet så att inte degen blir för fast. Den skall vara rätt kladdig. 
Dela degen i 20 delar och kavla ut tunna kakor, kavla med kruskavel och nagga.. 
Låt jäsa i 30 minuter och grädda sen i 225 grader i mitten av ugnen cirka 5-6 minuter. 

 
 
ANN-MARGRETS
MAMMALIMPOR
4 st Ägg
5 hg Brun farin
2 pkt Jäst
1 l Vatten
2 kg Rågsikt
Vetemjöl
Vispa ägg och socker.
Smula sönder jästen och rör ner den i sockerblandningen.
Häll i ljummet vatten och rågsikt och blanda väl till en deg.
Låt degen jäsa övertäckt i en stor bunke eller kastrull över natten eller hela dagen. Banka ner den då och då så att den inte jäser över.
Gör sex stycken limpor. Använd lite vetemjöl vid utbakningen. Degen är rätt kladdig.
Nagga limporna och låt dem jäsa på plåten till dubbel storlek.
Grädda längst ner i 200 grader varm ugn cirka 15 minuter.
Pensla limporna med vatten efter gräddningen.

 
 

EWAS PLATTA BRÖN
36 st

5 dl Havregryn
1 l Mjölk
3 hg Smält smör
1 tsk Salt
2½ liter Vetemjöl
4 pkt Jäst
2 dl Strösocker

Blanda havregryn och mjölk och låt svälla över natten.
Blanda i allt det andra och knåda till en deg.
Kavla ut till 1 cm tjock och tag ut tekakor med ett runt mått.
Nagga dem och låt jäsa en timme.
Grädda i 225 grader varm ugn lite ovanför mitten i cirka 8 minuter
Om du vill kan du strö över lite riven ost och sedan gratinera pajen till fin färg i ugnen.

 


 

SALLADER | KÖTTRÄTTERGRYTOR & SOPPOR | GODIS | MATBRÖD | KAFFEBRÖD | DIVERSE

 
 MORALÄNKAR | UNDERHÅLLNING | RECEPT | SERVICE | PERSONLIGT | LÄNKAR | GÄSTBOK
LASSE BJÖNS HEMSIDA