Image-mapMoralänkarUnderhållningReceptServicePersonligtLänkarGästbok

 
 
 
 
Lasse Bjöns Receptsidor
Välkommen till en av mina receptsidor. På denna sida finns det recept på grytor och soppor. Om du klickar på recept vid pilen här ovan kommer du till den sida som innehåller alla mina recept. Vill du till en speciell kategori finns det möjlighet att välja längst ner på sidan.

 
GRYTOR & SOPPOR
Kinainspirerad gryta
Indonesisk gryta
Scan´s heta mexikanska gryta
Indonesisk gryta
Spansk ärtsoppa med purjo och potatis
Carolines tacosoppa
Fransosens gratinerade löksoppa
God fisksoppa

 
 
 
 
SCAN´S HETA MEXIKANSKA GRYTA
4 portioner
500 g Färsk skinka
2 msk Kinesisk soja
3 dl Vatten
1 st Köttbuljongtärning
1 st Gul lök
2 st Paprikor
2 st Vitlöksklyftor
1 msk Tomatpuré
1 st Färsk chilipeppar
1 tsk Salt
2 tsk Chilipeppar
2 msk Vetemjöl
0,5 dl Vatten
Skär köttet i strimlor. 
Blanda köttet med sojan och chilipuvret. 
Skala och skär löken i bitar. 
Skär paprikan i strimlor. 
Koka upp vatten och buljontärning i en kastrull. 
Lägg ner kött, lök och paprika lite i taget så att buljongen hålls kokande. 
Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, hackad chilipeppar och salt. 
Låt grytan koka på svag värme under lock i tio minuter. 
Blanda vetemjöl och kallt vatten och rör ner i grytan. 
Låt grytan koka ytterligare fem minuter. 
Servera med ris, pasta eller nachips, oliver och tomatsallad.

 
SPANSK ÄRTSOPPA MED PURJOLÖK
 
250 g Gula ärter
1 l Vatten
1,5 msk Salt
1 msk Olja
1,5 liter Vatten
2,5 hg Potatis
1 st Purjolök
1 krm Mejram
1 krm Timjan
Lägg ärtorna i blöt i 1 liter vatten och 1,5 msk salt. 
De skall ligga i blöt i 17 timmar. 
Häll sedan av vattnet och lägg ärtorna i en tom kastrull. 
Häll på oljan och rör om. 
Fyll på med nytt vatten. 
Skala potatisen och skär den i bitar, skiva purjolöken och lägg allt i kastrullen med ärtorna. 
Lägg i kryddorna. 
Koka upp soppan snabbt. 
Låt den sedan småkoka under en timme. 
Smaka av och salta eventuellt lite mer.

 
INDONESISK GRYTA
 
400 g Fläskkött
(2 msk Margarin)
2 st Gula lökar
1 st Purjolök
1 st Morot
1 tsk Curry
2 dl Buljong
2-3 msk Soja
½ msk Vinäger
½-1 tsk Salt
1 st Vitlöksklyfta
1 krm Ingefära
½ tsk Paprikapulver
1 st Banan
1 Syrligt äpple
1 msk Vetemjöl
1 msk Margarin
Skär fläskköttet i strimlor. 
Skala och skiva grönsakerna. 
Bryn fettet i en stekpanna. 
Bryn köttet och lägg över det i en gryta, helst en som rätten kan serveras ur. 
Fräs sedan grönsaker och curry en stund och blanda det med köttet. 
Späd i stekpannan med buljong. 
Häll skyn samt soja och vinäger i grytan. 
Tillsätt kryddorna, den färska vitlöken pressad. 
Koka under lock på svag värme ca 20 minuter. 
Skär bananen i skivor och äpplet i tärningar. 
Lägg i frukten mot slutet av koktiden. 
Blanda margarin och mjöl till en pasta med en gaffel. 
Lägg ner den i grytan, rör om och koka ytterligare fem minuter.

 
KINAINSPIRERAD GRYTA
6-8 portioner
1,5 dl Sötmandel
8 hg Fläskkött
3 st Lökar
3 hg Rotselleri
3 st Morötter
2 msk Vetemjöl
1 st Buljongtärning
4 dl Vatten
1 burk vattenkastanj
1 burk bambuskott
Salt
Peppar
Ingefära
Skålla och skala mandeln. 
Bryn mandeln tills den bli ljusgul och ta sedan upp den ur stekpannan. 
Skär köttet i strimlor och bryn det efter mandeln i stekpannan. 
Lägg köttet i en gryta. 
Skär lök, rotselleri och morötter fint. 
Bryn grönsakerna och lägg dem sedan i grytan. 
Strö över mjölet och rör om. 
Späd i stekpannan med buljongtärning och vatten. 
Häll skyn i grytan. 
Lägg i vattenkastanjen och bambuskotten. 
Krydda och koka sedan under lock i cirka 20 minuter. 
Strö över mandeln innan du serverar tillsammans med ris och en fräsch sallad.

 
FRANSOSENS GRATINERADE LÖKSOPPA
4 port
4-6 st Stora gula lökar
Olja
1 l Vatten
2 st Buljongtärningar
2 msk Vetemjöl
Salt, peppar och ev örtkrydda
1 st Vitlöksklyfta
4 skivor Rostat bröd
Riven ost
Skär löken i skivor och stek den i lite olja. 
Lägg löken i en kastrull. Dofta över mjölet. 
Lägg i buljontärningar och häll på vattnet. Krydda efter din egen smak. 
Koka i 20 minuter. 
Gnid in soppskålarna med vitlöksklyftan. 
Rosta brödet och skär det i tärningar 
Häll soppan i soppskålarna och lägg brödtärningarna överst. 
Strö över riven ost. 
Gratinera i 275 grader varm ugn tills osten fått fin färg. 

 
CAROLINES TACOSOPPA
4 portioner
3 hg Köttfärs
1 st Gul lök
1 påse Tacokrydda
1 krm Timjan
4 st Potatisar
1,25 l Hönsbuljong
Olja
Fräs köttfärsen i lite olja. Mosa den med en gaffel till en grynig massa. 
Riv löken och blanda ner i köttfärsen. Smaksätt med tacokrydda och timjan.
Skala potatisarna och tärna dem. 
Koka upp buljongen och koka potatistärningarna mjuka i den. Tar cirka sju minuter. 
Blanda ner köttfärsen. 
Låt soppan koka upp en sista gång innan den serveras. 

Recept från ICA:s Buffé nr 1/1998


 
GOD FISKSOPPA
4 portioner
500 g Räkor
400 g Torskfilé
2 msk Smör
2 msk Vetemjöl
1 liter Fiskbuljong
1 dl Vitt vin
2 st Paprikor (olika färger)
1 st Purjolök
1 dl Cremefraiche
3 dl Riven ost
Isbergssallad
Skala räkorna och fräs räkskalen i en gryta.
Rör i mjöl, häll på buljong och vin. Låt koka i 15 minuter. 
Sila bort skalen.
Skär fisk, paprika och prujolök i bitar. 
Lägg i paprika och prujo samt cremefraiche i buljongen och låt koka någon minut.
Rör i osten samt lägg i räkor och fisk. 
Låt fisken bli kokt och rör sedan ner räkor och finstrimlad isbergssallad.
Servera genast med vitt bröd och gärna lite vitt vin.

 
 
 
SALLADER | KÖTTRÄTTERGRYTOR & SOPPOR | GODIS | MATBRÖD | KAFFEBRÖD | DIVERSE

 
 MORALÄNKAR | UNDERHÅLLNING | RECEPT | SERVICE | PERSONLIGT | LÄNKAR | GÄSTBOK
LASSE BJÖNS HEMSIDA